LIVE TEXT | Război în Ucraina. 18 din 18 rachete doborâte de sistemul antiaerian ucrainean, afirmă Zelenski

LIVE TEXT | Război în Ucraina. 18 din 18 rachete doborâte de sistemul antiaerian ucrainean, afirmă Zelenski

Este a 448-a zi de război la scară largă din Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis cetățenilor ucraineni, marți seară, că cele 18 rachete lansate de ruși asupra Ucrainei au fost doborâte de apărarea antiaeriană.

FOTO EPA EFE

UPDATE 06:40 Războiul din Ucraina poate servi ca o lecţie pentru Taiwan, consideră şeful Pentagonului

Războiul din Ucraina împotriva forţelor ruseşti oferă lecţii Taiwanului, arătând cum o armată mai mică poate rezista unei forţe mai mari, a declarat marţi secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, transmite AFP.

"Am învăţat o serie de lecţii importante odată cu războiul din Ucraina (...) împotriva Rusiei", a spus şeful Pentagonului, întrebat în cursul unei audieri parlamentare asupra strategiilor de apărare ale Insulei Taiwan în cazul unei eventuale invazii chineze.

"Una dintre aceste lecţii este că, dispunând de resurse asimetrice şi cu tactici şi tehnici asimetrice, o forţă mai mică se poate apăra cu adevărat împotriva unei forţe mai puternice", a spus el.

UPDATE 05:00 18 din 18 rachete doborâte de sistemul antiaerian ucrainean, afirmă Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis cetățenilor ucraineni, marți seară, că cele 18 rachete lansate de ruși asupra Ucrainei au fost doborâte de apărarea antiaeriană. El le-a mulțumit din nou partenerilor externi care au furnizat echipamentele necesare pentru apărarea antiaeriană. De asemenea, a punctat din nou că Ucraina va primi și avioane după ce a avut un dialog productiv cu lideri din Marea Britanie, Olanda și Franța.

„Ieri, am convenit în Marea Britanie cu Rishi (Sunak), prim-ministrul, că vom lucra la o coaliţie de avioane de luptă - instruire, avioane, rezultate. Ieri, acest lucru a fost susţinut de preşedintele francez (Emmanuel) Macron, iar astăzi a fost susţinut de premierul olandez Mark Rutte. Un început bun pentru coaliţie! Vă mulţumesc tuturor!”, a transmis Zelenski.

Zelensi a avut ca idee de bază a alocuțiunii sale faptul că Ucraina împreună cu partenerii săi are o apărare cât mai puternică posibil împotriva terorii. El a dat ca exemplu atacurile eșuate ale rușilor care au fost neutralizate de apărarea antiaeriană ucraineană.

„De aceea, lucrăm în mod constant la vizite care vor aduce mai multe oportunităţi, mai multe sisteme Patriot, IRIS-T, Crotale, Hawk, NASAMS. Încă o dată şi încă o dată, le mulţumesc tuturor partenerilor noştri din întreaga lume care au ajutat ţara noastră cu sisteme de apărare aeriană adecvate!”,a mai spus Zelenski.

UPDATE 02:00 Un sistem Patriot a fost avariat în Ucraina în raidul rusesc cu rachete

Un sistem antiaerian american Patriot a fost probabil avariat, dar nu distrus, în urma raidului rusesc cu rachete lansat luni noaptea asupra capitalei ucrainene Kiev, a declarat la postul CNN un oficial american.

Potrivit acestuia, evaluarea pagubelor este în curs, iar în urma acesteia se va decide dacă sistemul va fi retras complet sau va fi reparat de ucraineni la faţa locului.

Ministerul rus al Apărării a susţinut că în raidul de luni noaptea a lovit cu o rachetă hipersonică Kinjal un sistem antiaerian Patriot în zona Kievului. De partea lor, autorităţile ucrainene au susţinut că au interceptat toate rachetele ruseşti lansate în acest raid, inclusiv şase rachete Kinjal.

UPDATE 00:00 Moscova dezminte afirmaţiile Kievului legate de cele şase rachete hipersonice Kinjal doborâte

Moscova a dezminţit marţi afirmaţiile Kievului potrivit cărora apărarea sa antiaeriană ar fi doborât şase rachete hipersonice ruseşti Kinjal într-un nou atac rus, transmite AFP.

"Rusia nu a lansat atâtea +Kinjal+ câte spun (ucrainenii) că au doborât", a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, agenţiei de presă Ria Novosti.

"Numărul acestor (aşa-zise) +interceptări ucrainene+ este de trei ori mai mare decât ceea ce tragem", a adăugat el în afirmaţii transmise de serviciul său de presă pe Telegram.

Londra doreşte să construiască o ''coaliţie internaţională'' pentru a livra avioane F-16 Ucrainei

Londra doreşte să construiască o "coaliţie internaţională" pentru a ajuta Ucraina să obţină avioane de luptă F-16, a declarat marţi Downing Street, la încheierea unei întrevederi între premierul britanic Rishi Sunak şi omologul său olandez Mark Rutte, relatează AFP.

Cu prilejul unui summit al Consiliului Europei care are loc în Islanda, cei doi lideri "au convenit că vor lucra împreună pentru a construi o coaliţie internaţională care să ofere Ucrainei capacităţi aeriene de luptă (...), de la antrenament până la livrarea de avioane F16", a indicat Downing Street într-un comunicat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

2 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

3 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia